قوانین حمل بار با اتوبوس ازجمله موضوعات مهم هنگام سفر با این وسیله نقلیه است که در بعضی مواقع عدم آگاهی یا توجه به آن باعث بهوجودآمدن برخی مشکلات میشود. این قوانین در تمام وسایل نقلیه عمومی مانند هواپیما و قطار هم وجود دارد که توسط قانونگذاران بهمنظور برقراری نظم وضع شده است و مسافران و ناوگان مسافربری ملزم به رعایت این قوانین هستند. بنابراین تصمیم گرفتیم در این نوشته به بررسی تمام قوانین حمل بار با اتوبوس و شرایط حمل بار صحبت کنیم تا هنگام سفر با اتوبوس، کوچکترین دغدغهای نداشته باشید.
اگر بخواهیم بهطور کلی صحبت کنیم، باید بگوییم که اتوبوسها مجاز به حمل بار تجاری نیستند و تنها باید مسافران و بار آنها را جابهجا کنند؛ اما با این وجود، امروزه برخی از رانندگان برای تأمین مخارج اتوبوس خود، بارهای تجاری را نیز با خود حمل میکنند. قانون خاصی برای جابهجایی بار تجاری وجود ندارد و هزینه جابهجایی آنها طبق توافق راننده یا تعاونی مربوطه انجام میگیرد و احتیاجی به خرید بلیط اتوبوس نیست. حال اگر میخواهید چمدانتان را با اتوبوس جابهجا کنید، ملزم به رعایت قوانینی در این خصوص هستند. درست است که هنگام سفر با اتوبوس معمولاً چمدانها وزن نمیشود؛ اما هر مسافر در سفرهای داخلی مجاز به حمل 20 کیلوگرم بار است. همچنین باید چمدان به شکلی معمول و متعارف باشد و از ارتفاع یا ابعاد بیش از اندازهای برخوردار نباشد. برای سفرهای خارجی با اتوبوس هم مجاز به حمل 40 کیلوگرم بار هستید. بنابراین اگر مسافری بلیط اتوبوس ترکیه را خریده است، تنها مجاز به حمل این مقدار از بار است و نباید چمدانی سنگینتر از این را حمل کند.
ممکن است شرایطی پیش بیاید که مسافر نتواند مقدار بار خود را کاهش دهد. حال باید چه کند؟ در اینگونه مواقع بهتر است که قبل از سفر، با سامانهای که بلیط اتوبوس خود را از آن تهیه کرده است، مانند ره بال آسمان تماس بگیرد و از قوانین تعاونی مربوطه در این خصوص مطلع شود. البته این موضوع را هم بدانید که اگر وزن بار و چمدان شما بیش از حد شود، معمولاً بهازای هر یک کیلو بار اضافه، باید مبلغی برابر با 2.5درصد از نرخ بلیط اتوبوس خود را به راننده یا تعاونی مربوطه پرداخت کنید. البته ممکن است قوانین تعاونیها با یکدیگر تفاوت داشته باشد؛ بنابراین حتماً قبل از سفر با تعاونی که بلیط اتوبوس را از آن خریدهاید، هماهنگیهای لازم در این خصوص را داشته باشید.
در حال حاضر ناوگان مسافربری بر قوانین حمل بار با اتوبوس و ضوابط حمل و نقل مسافر بسیار تاکید میکند و هرگونه حمل بار خارج از این قوانین را ممنوع کرده است. البته با توجه به اینکه برخی از افراد به ممنوعبودن حمل بار با اتوبوس توجه نمیکنند، ناوگان مسافربری باید با درنظرگرفتن شرایط و قوانین وضعشده در جهت حمل و انتقال بار و کالا از طریق اتوبوس اقدام کند. در غیر اینصورت، با مواجهشدن کالاهای سنگین و جابهجایی بار نامناسب در اتوبوس جریمه نقدی دامنگیرشان میشود. این موضوع بهنفع ارسالکننده بار و بهضرر رانندگان و مالکان اتوبوس خواهد بود.
درست است که بار و چمدان مسافران هنگام سفر با اتوبوس همانند سفر با هواپیما چک نمیشود؛ اما این موضوع به معنای این نیست که شما میتوانید هرگونه وسیلهای را با خود به داخل اتوبوس ببرید. بهعنوان مثال حمل انواع حیوان زنده وحشی و اهلی به داخل اتوبوس ممنوع است. همچنین شما اجازه حمل هیچگونه مواد منفجره، مواد اسیدی، انواع سلاحهای گرم و سرد و یا مواد آتشزا به داخل اتوبوس را ندارید. بهطور کلی هر وسیلهای که مخل آسایش سایر مسافران شود، ممنوع است. با این وجود بعضی از رانندهها در برخی از مسیرها با سنجیدن شرایط اتوبوس به مسافران اجازه میدهند درصورتیکه چارهای برای جابهجایی حیوانات اهلی و خانگی خود ندارند، آن را با اتوبوس حمل کنند. این اتفاق بسیار نادر است و حتماً باید پذیرش از سوی راننده یا تعاونی مربوطه صورت گیرد.
اگر بلیط اتوبوستان را از ره بال آسمان خریداری کردهاید، میتوانید با پشتیبانان 24ساعته ما تماس بگیرید تا تمام شرایط و قوانین حمل بار با اتوبوس از قبیل تعرفه حمل بار با اتوبوس، هزینه اضافه بار اتوبوس، هزینه حمل موتور با اتوبوس، وزن بار مجاز زمینی و مقررات حمل بار را برایتان توضیح دهند. تجربه خوب سفر را با ره بال آسمان به خاطر بسپارید.
میزان بار مجاز برای سفرهای داخلی با اتوبوس 20 کیلوگرم و برای سفرهای خارجی 40 کیلوگرم است.
معمولاً بهازای هر یک کیلوگرم بار اضافه، مبلغی حدود 2.5درصد مبلغ بلیط اتوبوس باید به راننده یا تعاونی مسافربری پرداخت شود.
ورود حیوانات اهلی و وحشی، انواع مواد آتشزا و منفجره، مواد اسیدی و انواع سلاح گرم و سرد به داخل اتوبوس ممنوع است.